Wat is epoxy eigenlijk?

Omdat we allemaal al 8 maanden thuis werken ben ik vast niet de enige die wat meer op zijn telefoon zit tijdens het werken. Ik durf het bijna niet toe te geven eigenlijk, maar hetgeen wat ik ondertussen het leukst vind om te kijken zijn epoxy filmpjes. Deze video's kennen jullie waarschijnlijk allemaal wel. Dit soort clips worden namelijk steeds populairder. Het zijn video’s waarin mensen vaak een boomstam-tafel een glanzende laag geven. Dit doen ze dan met epoxy. Soms gebruiken ze ook een hele coole blauwe kleur om de tafel mee op te vullen. Het zijn hele verslavend video’s en ze zijn verantwoordelijk voor veel uitgesteld werk. Laatst ging ik nadenken over wat epoxy eigenlijk is. Daarom ben ik gaan zoeken naar wat het spul precies is en hoe mensen het gebruiken. Omdat ik vast niet de enige ben die dit doorzichtige spul tegen is gekomen online leg ik vandaag epoxy uit aan iedereen.

 

Laten we even technisch zijn.

Epoxyhars is eigenlijk waar ik het overheb, dit is een toepassing van epoxy. Het is ontwikkeld in 1939 in Duitsland en wordt sindsdien over de hele wereld in verschillende manieren gebruikt. Eén van de populairste uitvoering is de epoxyvloer. In eerste instantie werd dit veel gebruik in de industriële sector als beschermlaag over de vloer. Epoxy is namelijk slijtvast en waterdicht, dit maakt het geschikt voor veel industrieën. Sinds kort, naar mijn mening sinds de pandemie, wordt ook online epoxy veel gebruikt om tafels en andere houten meubels mee te bedekken. Het geeft namelijk een mooie glans laag aan de houtenmeubels en is ontzettend beschermend. Daarnaast is het superleuk om te verschillende kleuren epoxy te zien en uiteindelijk het eindresultaat. Wil je het zelf gebruiken moet je er wel op letten dat je een egale ondergrond hebt zodat je een egale verdeling van de epoxy krijgt.

 

Zijn er ook nadelen aan epoxy?

In eerste instantie kon ik vrij weinig informatie vinden over mogelijke nadelen van het spul, het schijnt dat er vrij snel krassen op komen maar voor de rest niet. Toch zijn er wel gezondheidsproblemen die kunnen voorkomen bij de mensen die het gebruiken. Het schijnt niet zeldzaam te zijn dat iemand die met epoxy werkt een allergische reactie hierop kan hebben. Dit kan je merken aan roodheid en zwelling. Ook moet je zorgen dat je een masker draagt en de dampen niet inademend omdat het schadelijk kan zijn voor je luchtwegen en ogen. Misschien dat ik daarom nog even wat met zelf epoxy gebruiken. Ik denk dat ik voorlopig aan de experts laat. Zij kunnen dan voor mij de afleidende video’s maken.

 

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.


*