Wat is lakverf?

Wanneer je geen verstand hebt van schilderen, maar wel wilt dat al je houtwerk er goed uit ziet is het belangrijk om eerst genoeg informatie op te zoeken voordat je gaan beginnen met het aanbrengen van de verf. Je moet namelijk weten welke soorten verven waarvoor goed zijn. In dit artikel nemen we de lakverf met je door. Lakverf wordt ook wel gezien als de ‘finishing touch’. Wanneer je een goede lakverf hebt, geeft deze een gladde afwerking aan het hout. De belangrijkste functie van de lakverf is dat het beschermend is voor de hout. Dit komt doordat houtwerk een robuuste kras- en stootvastheid heeft en wanneer het houtwerk geverfd is, is het beter beschermd.

Soorten

Van elke verfsoort zijn er verschillende soorten te vinden in de markt. Lakverf kan je onderverdelen in verschillende glansgraden. Voor binnen worden vaan matte lak, zijdeglans lak en hoogglanzende lak gebruikt. Voor buiten zien we weer vaker dat de halfglanzende en de hoogglanzende lak wordt gebruikt. De glans van de lak heeft ook invloed op de duurzaamheid en de kwaliteit van de lak. Hoe hoger de glans, hoe beter de lak.

Kleur

De lakken zijn er in allerlei kleuren te vinden. De kleuren hebben echter ook nog invloed op de duurzaamheid. Donkere kleuren absorberen namelijk meer warme en zijn daardoor een stuk kwetsbaarder dan de lichter kleuren, aangezien deze de warmte reflecteren.

Kwaliteit

Wanneer je lakverf aan gaat brengen is het belangrijk dat je goede lakverf koopt. Haal bijvoorbeeld Sigma s2u Nova Satin of Sigma s2u Allure Gloss zodat je zeker bent dat je een goede lakverf aanbrengt aan jouw houtwerk. Hierdoor hoef je ook minder vaak het hout opnieuw te lakken.